MiniBee -> RE: Prehrana u vrtićima u Rijeci? (18.9.2012 8:59:39)
|
Malo mi je, priznajem, dignu živac ovaj uvodni post. Pomfri zdrav? Kečap zdrav? [sm=zmeden.gif] Jeste li ikad pogledali što piše na bočici kečapa na poleđini?Koliko je famoznih "E"-ova s raznoraznim brojevima na njemu? Aditiva, emulgatora, SOLI?? Pffff...zdrav!Moš' mislit. K'o i vegeta[sm=smiley24.gif] Dalje...pomfrit? U vrtiću? Ja sam zdravstveni voditelj u vrtiću i po standardima prehrane nije dozvoljeno pripremati krumpir na takav način(dakle lijepo čitaj, zabranjeno je zdravstvenim standardima o pripremi hrane za djecu u ustanovama priprema "junk" hrane, a osoba koja ju uvede na jelovnik je osobno odgovorna za to!) Čudi me da ijedan roditelj takve namirnice doma sprema redovito...Ajd, svatko će s vremena na vrijeme pojesti malo pomfrita, ali učiniti to namirnicom koja se priprema na tjednoj bazi...Nikako nije zdravo! Krumpir prženjem u dubokoj masnoći mijenja svoj sastav, te nastaju neki kancerogeni spojevi. Krumpir(kao krumpir) je zdrava namirnica...ali nikako spremljen na ovaj način. Sem toga vrtić kao ustanova ne služi samo za "čuvanje djece", jer je to prije svega odgojna ustanova u kojoj djeca moraju i trebaju usvajati zdrave navike. U to svakako spada i prehrana. Za to što će dijete ostati gladno kraj povrtnih variva iz vrtića i mesa na lešo(lupam, primjer...)nije kriv sastavljač jelovnika(koji je za to educiran i ograničen standardima!) nego roditelj koji je dijete doma navikao na hrenovke, paštete, kečape, pržene krumpiriće...i sl. S druge strane, ovu politiku "ne pojedeš li ručak, nema užine" nikako ne podržavam!!Za to se svakako imate osnova žaliti, ako ne i inzistirati na mijenjanju!
|
|
|
|