hipo -> RE: jesenske bebice 2015 - mali zamotuljci (21.5.2015 11:47:58)
|
Sunshine, jučer je ovaj moj pričao sa frendom o tome kako nas treba pustit na miru ako smo nervozne [sm=smiley36.gif] kao sve će to proć, nisu one rospije [sm=smiley36.gif] i još mi to priča [sm=jezicek.gif] i kao kako smo osjetljive i samo bi se mazile [sm=jezicek.gif] Još su pričali o svim pretragama i uzv-ovima....kontrolirala sam se da se ne upišam od smijeha, koja stručnost, a barem ovaj moj pol toga krivo izgovori[sm=jezicek.gif] Ja ti se gnjavim s gospođom štitnjačom od 2008. g. Ginekologica me poslala vadit hormone i antitijela jer mi je bilo sukrvice na pregledu između ovulacije i menstruacije i rekla je da može bit do hormona pa sam sve povadila. Tad mi je TSH bio 7,7 (gornja granica 4), a antitijela 150 (gornja granica 50). Granice pišem prema mojim nalazima, ovise o labosima i mjernim jedinicama. Uglavnom, imam povišena ta antitijela i to se zove Hašimotov tireoditis. To znači da antitijela misle da je štitnjača nešto zločesto i glupo i napadaju je, i gnjave i muče. Ona se neko vrijeme dobro drži i hormoni su ti ok (T4 i T3 - hormoni štitnjače), ali nakon godina teškog života štitnjača se umori i počme fušarit. Tada se javi hipofiza koja povisi svoj TSH hormon ne bi li natjerala štitnjaču da radi malo više. A štitnjači je to teško i teško i muči se i muči. Štitnjača pokreće puno toga tj. njeni hormoni pa kad nam fali njenih hormona sve šteka i uspori se. Meni je metabolizam bio skroz stao, stolice nije bilo po 5-7 dana, dobila sam 10 kila. To sve traje dugo, ne skoče ti nalazi preko noći. Kako mi je TSH bio povišen, morala sam uzimat terapiju i uzimat ću je doživotno. U slučaju tog Hašimota, lječi se posljedica, a ne uzrok jer još nisu smislili kako kontrolirat ili zaustavit ta antitijela. Ništa strašno, ujutro mrknem tableticu, pol sata kasnije smijem jest, idem na kontrole, onih 10 kg viška se rastopilo nakon nekog vremena samo od sebe, stolica super (sad radi trudnoće malo šteka na dane, al opet bolje nego onda). Kada se nekome otkriju antitijela, a svi su hormoni ok, i hormoni štitnjače i TSH, situacija se samo prati, ideš vaditi hormone 1x godišnje i obavezno u trudnoći koji put više nego druge trudnice. Tako da ako hormoni izlete iz ref. vrijednosti da se može što prije reagirati s terapijom. Kada sam je počela uzimati trebalo je oko 3 tjedna da primijetim da mi je bolje, živnula sam, prije toga sam samo bila ko biljka, umor i umor i umor.....strašno nešto. Kad se propiše terapija često ti po malo povećavaju dozu, tako da ti ne bude prejaka, da se organizam navikne. U tableticama je hormon kojeg ti fali u organizimu i ako ga uzimaš jer ti fali samo si pomažeš tijelu da bolje funkcionira. U trudnoći ti treba 30-40% više tih hormona pa smo još više pod okom doktora. Kad smo kod kontrole, moram ić, oglasio mi se alarm da krenem. Ako te još nešto zanima, pitaj, odgovorim popodne kad dođem od doktorice.
|
|
|
|